Susanne Wirdemo raderade avgörande dokument i ABC-härvan. Framställdes lögnaktigt som om det aldrig funnits.

När Bevakaren begärde ut ett dokument, författat av advokatbyrån Front Advokater och som var avgörande för uppsägningen av näringslivschefen Magnus Thordmark så blev svaret att kommunen aldrig fått något sådant dokument.
Nu kan Bevakaren visa att det var ren lögn.
I själva verket hade Susanne Wirdemo fått dokumentet med e-post från konsulten Karin Åhström men raderat det efter läsning.

Det handlar om ett dokument med namnet ”PM Alingsås kommun angående saklig grund för uppsägning” författat av advokatbyrån Front Advokater 21 december 2017 som innehåller advokatbyråns bedömning av argument för att säga upp näringslivschefen Magnus Thordmark från sin tjänst på ABC.

Den 7 februari begärde BEVAKAREN att få en kopia av PM:et. (Behandlat  tidigare i artikeln ”BEVAKAREN och ABC-härvan och fakta”)Begäran

 

Svaret från Alingsås kommun blev då att något sådant PM aldrig kommit till Alingsås kommun och därför ej kan lämnas ut.
(Rödmarkeringarna gjorda av BEVAKARENSVAR1

I dag kan BEVAKAREN visa att detta svar var en direkt lögn.

Påstår dock inte att upphandlingschefen är skyldig till denna lögn utan enbart vidarebefordrat de uppgifter hon fått från Susanne Wirdemo som ju var den som hade kontrollen över dokumentet.

Efter en lång process genom olika rättsinstanser (som kommer att redovisas i separat artikel), har BEVAKAREN fått tillgång till en mängd dokument som visar vad som pågick runt Susanne Wirdemo.
Bland annat visar det på lögnen med PM:et.

Ett e-postmeddelande från konsulten Karin Åhström  klockan 15:47 den 21 december 2017 visar med all tydlighet att PM:et kommit Susanne Wirdemo till del och därmed också Alingsås kommun.
Längst ner i meddelandet framgår också att Susanne Wirdemo raderat PM:et.
(Rödmarkeringarna gjorda av BEVAKAREN).KÅ brev röd

18 minuter efter att Susanne Wirdemo fått PM:et från konsulten Karin Åhström så skickar hon ett meddelande tillbaka med ”Bra!” som inledning där hon ber Karin Åhström skriva ett underlag för Magnus Thordmarks uppsägning.BRA!

Tre timmar senare skickar hon ett nytt meddelande till Karin Åhström tydligen efter att ha inhämtat controllerchefen Konrad Fredhs synpunkter. Detta visar att minst ytterligare en person på kommunledningskontoret visste att PM:et kommit in till kommunen och att uppgiften om motsatsen är osann.Konrad

Drygt två timmar senare skickar Susanne Wirdemo ännu ett meddelade till Karin Åhström där det framgår att det är Front Advokaters bedömning som är avgörande för att Magnus Thordmark sägs upp.Frontval

I nedanstående meddelande framgår Susanne Wirdemos tillkortakommande när det gällde hantering av personalärenden och därmed också behovet av en konsult.
Karin Åhström tog 1500 kronor i timman för sitt jobb.
Totalt kostade hon 485 985 kronor för Alingsås skattebetalare.
Ärenden som detta sköts normalt av kommunens personalavdelning som dock ställdes åt sidan av Susanne Wirdemo när det gällde att göra sig av med personal i ABC.Alla skäl

Sedan rullade arbetet på med att få Magnus Thordmark uppsagd vilket går att följa i nedanstående e-postmeddelanden.12271020

Därefter blev Magnus Thordmark uppsagd och sedermera avskedad.

De fackliga förhandlingarna i mellan Alingsås kommun och fackförbundet Sveriges Ingenjörer slutade i oenighet och sker nu på central nivå mellan parterna Sveriges Ingenjörer och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

6 reaktioner till “Susanne Wirdemo raderade avgörande dokument i ABC-härvan. Framställdes lögnaktigt som om det aldrig funnits.

  1. Beklämmande att vi har tjänstemän i vår kommunledning som beter sig så oprofessionellt och ansvarslöst som du nu visat med fallet Wirdemo. Borde inte detta leda till åtal?
    Suveränt jobbat Tomas!

    Gillad av 1 person

  2. Jag tänker på det här som Wirdemo skriver till Åhström ”…jag kommer nog att välja Fronts advokater oavsett vad nu när dom gjort en juridisk bedömning till vår fördel”.

    Det låter ju inte helt OK?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s