Susanne Wirdemo registrerade anställdas åsikter om ABC-härvan. Skickade deras e-post vidare till sin personliga konsult.

Bland de e-postmeddelanden som fanns bland den sparkade näringslivschefen Magnus Thordmarks e-post fanns två stycken från andra kommunanställda som yttrycket kritik mot kommunledningens agerande och sympati för Magnus Thordmark. Dessa plockade dåvarande kommundirektören Susanne Wirdemo ut och skickade vidare till sin personliga konsult. Inget av meddelanden innehöll några som helst fakta utan enbart åsikter.

LITEN

Fredagen den 12 januari 2018 blåste en svag ostlig vind mot Rådhuset fasad vid Stora Torget i Alingsås. Temperaturen var på nollstrecket. Den mulna gårdagen med lätt duggregn hade bytts till lite uppsprucket molntäcke.

Dåvarande kommundirektören Susanne Wirdemo satt och läste den då uppsagde näringslivschefen Magnus Thordmarks e-post.
Den hade hon skaffat sig tillgång till sedan han stängdes av från sitt arbete.

Bland e-posten som Magnus Thordmark fått hittar hon ett från en anställd i kommunen som uttrycker sympati för honom och sin bestörtning över kommunledningens agerande.
När klockan är 12:23 skickar hon det vidare till sin personliga konsult, Karin Åhström.

(Maskningen gjord av BEVAKAREN för att skydda den som skrev.)enamaskad2ram

13 minuter senare har hon hittat ytterligare ett e-postmeddelande från en annan kommunanställd som också uttrycker sitt ogillande av kommunledningens hanterade av ABC-härvan.
Det skickar hon också vidare till konsulten Karin Åhström.
Dessutom en kopia till Alingsås kommuns controllerchef Konrad Fredh.

(Maskningen gjord av BEVAKAREN för att skydda den som skrev.)
andramask2ram

Att notera är att inget av dessa e-postmeddelanden mellan anställda hos Alingsås kommun innehåller några som helst fakta som gäller ABC-härvan utan enbart är sympatiyttringar och åsikter om kommunledningens agerande.

Av detta går att dra slutsatsen att det var själva åsikterna som var avgörande för att dessa meddelanden skickade vidare –  åsiktsregistrering.

Frågor som detta ger upphov till är följande.

Hur ligger det till med skyddet för anställdas E-post om meddelanden kan plockas ut och sprids utan att den som skrivet har gjort något annat än uttryckt en åsikt?

Är detta en kultur som Alingsås Kommun står för?

En reaktion till “Susanne Wirdemo registrerade anställdas åsikter om ABC-härvan. Skickade deras e-post vidare till sin personliga konsult.

 1. Hej Tomas,
  Du skriver ”Att notera är att inget av dessa e-postmeddelanden mellan anställda hos Alingsås kommun innehåller några som helst fakta som gäller ABC-härvan ”

  Hur är det då med din egen faktakoll?
  Min fråga till dig är om du har brytt dig om att ta fram någon som helst fakta i ABC-härvan eller på vems uppdrag du skriver dina mycket vinklade inlägg.

  Har du läst Ernst & Young utredning? alltså inte kommunens utan den mycket välkända revisionsfirmans utredning. Har du tagit del av de fakturor som blivit attesterade och betalningsclearade av de fd anställda på ABC? Trotts att dessa strider mot alla regler om bl.a. kommunal upphandling samt hur en faktura skall se ut avseende levererad vara.

  Har du undersökt varför det i ABC´s fall inte gjordes någon upphandling när man började köpa in tjänster för 500 tusentals kronor av sina gamla arbetskamrater?

  Listan kan göras lång men vi slutar där och väntar på svar. Jag har läst och sett mycket av det imponerande arbete du gjort tidigare i din karriär och jag känner mig därför lite förvånad till den något ensidiga rapportering som du givetvis har rätt att göra men som inte är representativ för de tidigare verk jag sett dig leverera.
  Mvh
  Johan

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s